top of page
Poster 2.png
Wat is een pubquiz?

De pubquiz gaat van start. ‘Wat kenmerkte de strijdlustige krijgers die we Amazones noemen?’ Druk en gedempt gesmoes aan alle tafels volgt op de vraag die de barvrouw van het café zojuist heeft gesteld.

 

Een aantal vragen en evenveel koortsachtige overleggen later is de eerste ronde van de pubquiz voorbij en volgen de goede antwoorden. Bij elk antwoord stijgt onherroepelijk gejuich op van een of meer van de tafels. ‘Dat zei ik toch’, klinkt het aan een enkele tafel soms verwijtend.

 

‘De Amazones waren allemaal vrouwen’, leest de barvrouw van haar papiertje voor. ‘En ze hadden maar een borst’, schreeuwen de leden van het team in de hoek in koor. Dat ook teams die alleen het vrouw-zijn van de Amazones noemden een punt krijgen, keuren zij met een luid boegeroep af.

 

Een jaar of twintig geleden waaide de pubquiz over uit Groot-Brittannië. In Nederland bloeien de ondernemingen die pubquizzen in cafés organiseren.

 

Een pubquiz (ook wel: quiz night) is een quiz die eenmaal per week of maand in een pub of café wordt gehouden.

 

De kandidaten beantwoorden in teamverband vragen die door een quizmaster gesteld worden. De pubquiz bestaat uit verschillende rondes waaronder een geluidsronde en plaatjesronde, en de beloning bestaat meestal uit (ludieke) prijzen of kwijtschelding van de drankrekening. Soms worden er bonusvragen gesteld waarmee extra drank, sponsormaterialen of andere prijzen zijn te verdienen.

 

De vragen van de pubquiz kunnen over van alles en nog wat gaan, maar vaak is er een grote rol weggelegd voor actualiteiten, muziek, film, reizen en – uiteraard – drank. De pubquiz moet dus niet verward worden met een popquiz, waarbij alle vragen over muziek gaan. Bij sommige pubquizzen is er ook een zogenaamde "connectieronde" waarbij alle antwoorden met een bepaald thema te maken hebben.

 

De pubquiz is een uit Angelsaksische landen overgewaaid fenomeen, dat lijkt aan te slaan in Nederland en België. Café-eigenaren trekken er extra publiek mee op avonden dat het normaal rustig is in de horeca, en het publiek lijkt de combinatie van uitgaan en een ouderwetse spelletjesavond met vrienden te waarderen.
 

Wilt u ook een pubquiz in uw café organiseren?

Voor informatie of het opvragen van een offerte kunt u ons telefonisch bereiken op 06 1814 1161 en via mail : info@snelvanbegrip.nl.

bottom of page